Leżaki drewniane - pora wybrać najlepszy!
Szukasz trwałego leżaka? - Wybierz ten drewniany!
2020-09-28, 10:53

Nalepsze leżaki drewniane

Dobry leżak w ogrodzie to już nie luksus. To standard - w szczególności jeśli uwielbiasz wypoczywać na słońcu, a nawet - przygotowywać domowe SPA w zaciszu swojego domu. Doskonałym rozwiązaniem (które cieszy się nieustającą popularnością wśród klientów) są leżaki drewniane, które gwarantują komfort, bezpieczeństwo i, co najważniejsze, trwałość na lata. Sprawdź dlaczego warto wybrać właśnie taki produkt!

Najlepszy rodzaj drewna na leżak

Niewątpliwie, drewno to jeden z najlepszych, najtrwalszych materiałów. Niestety, część leżaków drewnianych wykonuje się z twardego, nieelastycznego materiału. Przed zakupem warto więc sprawdzić jakość materiału. Do najlepszych surowców zaliczamy te egzotyczne, takie jak:

• teak,
  • bambus,
  • marbu.

Wymienione rodzaje odznaczają się dużą trwałością, a, jednocześnie, doskonale sprawują się w zmieniających się warunkach pogodowych. Naturalnie przystosowane do wysokich temperatur i obfitych opadów, mają znacznie elastyczniejszą strukturę, szybko schną i nie niszczą się tak szybko jak surowce rodzime. Leżaki drewniane z egzotycznego materiału można więc zostawić na tarasie, nawet jeśli ta część ogrodowa jest wystawiona na eskpozycję słoneczną. Wśród powszechnie dostępnych gatunków., również drewno sosnowe, akacjowe i dębowe zasługują na wyróżnienie (choć lepiej sprawują się jako surowiec, z którego wykonujemy stoły czy ławki).

Leżaki drewniane nie tylko na plażę!

Leżaki drewniane - konserwacja

Nie obędzie się jednak bez właściwej konserwacji produktu. Leżaki drewniane wymagają regularnego odświeżania i oczyszczania - tak, by posłużyły przez kilka sezonów. Woda, promieniowanie UV, drobnoustroje i grzyby mogą negatywnie wpłynąć na wygląd i jakość produktu. Właśnie dlatego, na koniec sezonu leżaki drewniane wymagają właściwej pielęgnacji.

Jak ją wykonać? - Rozpocznij swoje działania od dokładnego osuszenia mebla. Następnie, przy pomocy papieru ściernego o delikatnej strukturze, usuń zabrudzenia i resztki lakieru. W zależności od rodzaju drewna, aplikuj przeznaczony do konserwacji produkt pędzlem z niewielką ilością preparatu. Sprawdzi się do tego impregnat, lakierobejca, lakier i olej. Po wykonanym zabiegu pozostaw do wyschnięcia i zabezpiecz na zimę. Mebel można składować w garażu bądź piwnicy lub w miejscu suchym i zacienionym.

Ogrody Działkowe